Woordslim

De Woordslimkaartjes die hieronder te downloaden zijn, kunnen gezien worden als 'probeer'kaartjes. Deze kaartjes zijn speciaal gemaakt om uit te proberen en komen niet uit de sets die te bestellen zijn in de webwinkel.

Download
Groep 4
Uitleg: Scroll naar beneden voor een uitgebreide uitleg.
uitprobeer kaartjes groep 4.pdf
Adobe Acrobat document 1.6 MB
Download
Groep 5
Uitleg: Scroll naar beneden voor een uitgebreide uitleg.
uitprobeer kaartjes groep 5.pdf
Adobe Acrobat document 1.7 MB
Download
Groep 6
Uitleg: Scroll naar beneden voor een uitgebreide uitleg.
uitprobeer kaartjes groep 6.pdf
Adobe Acrobat document 1.8 MB
Download
Groep 7
Uitleg: Scroll naar beneden voor een uitgebreide uitleg.
uitprobeer kaartjes groep 7.pdf
Adobe Acrobat document 1.2 MB
Download
Groep 8
Uitleg: Scroll naar beneden voor een uitgebreide uitleg.
uitprobeer kaartjes groep 8.pdf
Adobe Acrobat document 1.2 MB
Download
scoreformulier woordslim downloadversie.
Adobe Acrobat document 73.4 KB

uitleg

Woordslim is vooral een leuk spel en tegelijk ook erg leerzaam. Eén set bestaat uit 100 woorden, een betekenis en 4 termen die met het woord te maken hebben.

 

In de speluitleg zijn 6 fases uitgewerkt waarop de kaartjes ingezet kunnen worden. De verschillende fases zijn wisselend in moeilijkheid en doen daarmee ook een wisselend beroep op de woordenschat van kinderen. Van een beperkte passieve, naar een rijke actieve woordenschat. Op deze manier is het mogelijk om diepgang in het spel aan te brengen en kan het aangepast, aan het niveau van een kind, gespeeld worden. Dit is prettig omdat het kind dan de grootste leeropbrengst zal hebben en het niet over- of ondervraagd wordt.

Uiteraard zijn er meerdere fases te bedenken dan de uitgewerkte 6. Het is een misverstand om te denken dat het spel niet geschikt is voor kinderen die al een rijke woordenschat hebben. Het slimme van Woordslim is dus dat er voor iedereen wat te leren blijft. 

 

Woordslim is een spel dat is ontwikkeld vanuit de behoefte, op een spelende manier woordenschat te oefenen voor kinderen in de midden- en bovenbouw.

Voor leerkrachten is Woordslim een hulpmiddel in de klas en voor ouders een handreiking om thuis op een gezellige manier spelenderwijs te oefenen. 

De woorden die gebruikt worden in het spel, zijn woorden die zorgvuldig geselecteerd zijn en in dat specifieke leerjaar aan bod kunnen komen.

 

Belangrijke feiten over woordenschat:

- Woordenschat is niet alleen belangrijk om goed met mensen te kunnen communiceren, maar een brede én diepe woordenschat is ook een belangrijke voorwaarde voor het succes op school (Biemiller, 2010)

- Leerlingen met een ruime woordenschat hebben een voorsprong bij begrijpend lezen (Bonset & Hoogeveen, 2010)

 

Woordslim is een spel dat (zeker in de startfase) onder begeleiding van een volwassenen gespeeld zal moeten worden.

 

 

* Woordslim gratis uitproberen? Per leerjaar is er een gratis download om kennis te maken met Woordslim. Het document is te vinden op de pagina van de betreffende groep.